Uncategorized

10 idei de facut pentru casa ta

Am economisit, am cumparat teren si acum sa ne apucam de casa.

Eforturi mari, griji, limitari de buget si totusi incepem sa construim o casa. Casa de vis, casa noastra.

Dar, exista si anumite lucruri pe care trebuie sa le cunoastem inainte de a ne apuca de constructia unei case.

E mai bine sa stai in chirie, sa iti cumperi un apartament, garsoniera, sau pur si simplu sa iei terenul la tara si sa te apuci de casa, ca e mai ieftin?

Daca iti pui aceste intrebari inseamna ca esti constient de complexitatea si dificultatile realizarii unei case si cat de usor este sa pierzi controlul iar visul frumos sa se transforme intr-un cosmar.

Din experienta iti spun ca peste 60% se apuca de casa si nu o mai termina. Ca o fac de 3 ori mai mare decat ar avea nevoie si mai costisitoare cu 55%, bugetul marindu-se pe zi ce trece.

10 idei prin care sa treci inainte de a te apuca de treaba.

1. Fii constient de amplitudinea proiectului si de eventualele modificari.

Constructia unei case implica un proces complex, care se desfasoara intr-un timp relativ lung si care cheltuie resurse mari. Nu este cazul sa fim superficiali, sa ne implicam marginal si sa lasam lucrurile sa se intample de la sine. Asa e aproape sigur ca proiectul va deraia. Trebuie sa stim de la inceput in ce anume ne-am angrenat si care sunt consecintele in cazul in care esuam.

2. Asigura-te ca esti gata sa gresesti.

A gresi este uman si vom lua cu siguranta si decizii mai putin bune. La fel ca si noi si ceilalti implicati in proiect pot sa greseasca. Nu este nimic neobisnuit aici. Trebuie doar sa depistam greselile cat mai din timp si sa luam masurile necesare pentru a le corecta. Si evident, sa nu le repetam.

3. Fii flexibil

Poate ceramica pe care atat de mult ti-ai dorit-o in baie nu se mai produce sau nu e nimeni care s-o importe. Poate culoarea tamplariei nu seamana exact cu cea pe care ai vazut-o in catalog. Ce faci, schimbi toate geamurile? Ca si in viata, sunt multe situatii in care o pozitie rigida nu te avantajeaza si este nevoie sa faci un compromis. De altfel, intreaga casa este subiect de compromisuri. Fa-le cu arta!

4. Fii ordonat si tine o evidenta meticuloasa

Tine evidenta lucrurilor discutate si orice decizie luata verbal cu cei cu care proiectezi si construiesti casa, confirm-o si in scris. Tine evidenta modificarilor, a lucrurilor care se realizeaza in plus si a lucrurilor la care se renunta. Tine cat mai strict evidenta cheltuielilor si a platilor facute catre terti.

5. Fii de cuvant si nu face compromisuri.

Daca o sa colaborezi si cu prieteni sau cu rude, comporta-te ca in orice relatie de business. Chiar daca iti sunt prieteni, plateste munca depusa si pretinde in aceeasi masura seriozitate. Un discount poti sa accepti, e firesc, dar nu accepta ajutor gratis.

6. Asculta, filtreaza, decide

Multa lume se va ingramadi sa iti dea idei, sfaturi, sugestii! La noi, toata lumea se pricepe la orice si se baga, cum se spune, chiar daca nu-i fierbe oala. Vei fi asaltat de astfel de opinii si chiar daca sunt bine intentionate, in general sunt distructive. O sa auzi: Dar de ce folosesti caramida brand-ul X si nu caramida de la Y? Dar tehnologia aceasta nu este depasita? Mai bine pui geamuri cu X foi. Dar nu sunt mici ferestrele? Dar nu sunt prea mari? Si tot asa…

Unele idei pot fi bune dar majoritatea, hm…

Asculta, filtreaza informatia, iar daca o consideri interesanta discut-o cu specialistii pe care i-ai angajat. Acestia iti vor spune opinia lor in asa fel incat sa decizi in cunostinta de cauza.

7. Acorda lucrurilor importanta cuvenita.

Nu pierde mult timp si multa energie cu ceea ce are putina importanta. Lucrurile importante, dimpotriva, intoarce-le pe toate fetele. Timpul, banii si energia ta nu sunt ca minutele de convorbire in retea, nelimitate.

8. Cand ai decis ceva, sa ramana decis

O data ce te-ai hotarat intr-o privinta si ai dat unda verde in aceea directie, nu te intoarce asupra deciziei decat in cazuri extreme, cand iti este clar ca ai facut o greseala. Este foarte frustrant pentru cei cu care lucrezi si costisitor pentru tine sa te tot gandesti si sa te tot razgandesti. Fii deci ferm in decizii.

9. Inteligent!

Suna evaziv insa iata aici doar doua exemple:

Nu putem sublinia indeajuns de mult importanta angajarii unor profesionisti adevarati. Daca ai colaboratori buni, aproape totul merge struna. Daca nu, problemele si daunele pe care le intampini pot fi mari. Angajeaza cei mai buni oameni pe care ti-i poti permite.

In unele situatii merita sa faci economie, in altele nu. De multe ori mai ieftin inseamna la final mai scump. De pilda Proiectarea. Lasand la o parte chestiunile functionale si estetice, casa realizata dupa un proiect slab poate sa te coste si cu 20% mai mult decat cea facuta dupa un proiect bine gandit. Tinand cont si de faptul ca Proiectarea reprezinta doar o mica fractiune din costul global al unei constructii, merita atunci sa alegi un proiectant pe criteriul “mai ieftin”?

10. Fii amabil

Poarta-te frumos si acorda incredere celor cu care lucrezi. Profesionistii isi fac treaba chiar si atunci cand nu o fac cu draga inima, insa daca ii faci sa lucreze cu placere, vei avea surprize placute.

Am observant in experienta noastra un lucru pe cat de interesant pe atat de adevarat. Am avut clienti cu o fire deschisa, optimista si pozitiva. Ca un facut, la acestia parca toate lucrurile se potrivesc sa iasa bine: ploile se opresc exact cand trebuie turnat betonul, gresia dorita este pe stoc la furnizor in exact cantitatea necesara, mobila aleasa capata discount-uri chiar inainte sa fie comandata, etc. La altii dimpotriva, totul iese pe dos si ghinioanele se tin lant.

O anumita fire pare sa avantajeze, dar in orice caz, mindset-ul este extrem de important cand avem de-a face cu proiecte personale complexe, cum este si cazul constructiei unei case.

Inca 3 lucruri si te las..

1. Angajeaza un diriginte de santier.

Desi dirigintele de santier este cerut de lege, foarte multi il angajeaza doar formal. Si gresesc. Dirigintele este un personaj important, care va reprezinta interesele si care se asigura ca executia constructiei se face in concordanta cu proiectul iar lucrarile au calitatea ceruta de catre standarde. De asemenea el va ajuta si la intocmirea Cartii Constructiei, care aduna la un loc toate documentele importante din timpul executiei.

2. Alege cu grija constructorul.

Tasteaza pe Google “Probleme cu constructorul casei”. Chiar daca ati citi non-stop nu veti epuiza ce s-a scris pe aceasta tema. Si cat se va scrie in continuare, deoarece mai mult decat reputatia, experienta si credibilitatea se cauta “pretul mai mic”. Vorba aceea “daca platesti alune, nu te mira ca obtii maimute”.

3. Stabileste cu constructorul foarte clar si detaliat ce trebuie sa contina oferta sa.

Cere constructorului sa cuprinda in oferta sa, detaliat, materialele pe care le va folosi, furnizorul, cantitatile, preturile unitare si totale, pretul pentru manopera, cheltuielile indirecte si cu organizarea de santier, eventual si preturile pentru transporturi si utilaje. In felul acesta vei putea tine platile si calculele diferentelor fata de proiectul initial sub control.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *